31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü
05 Temmuz 2019

mmmmm225701,31-mayis-dunya-tutunsuz-gunu-web-31-mayis-2019jpg.png

Tütün kullanımının sağlığa zararları konusunda toplumsal bilinç oluşturmak için tüm dünyada 31 Mayıs, Dünya Tütünsüz Günü olarak kutlanmaktadır. Türkiye, dünyada en fazla tütün ürünü tüketen ülkeler sıralamasında ilk 10 arasında yer almaktadır. Her yıl ülkemizde 100 binden fazla kişi (bütün ölümlerin dörtte biri) doğrudan tütün kullanımına bağlı bir hastalıklardan yaşamını kaybetmektedir.

Tütün kontrolünde temel amaç, tütün ürünleri tüketimini azaltarak başta kanser olmak üzere onlarca hastalığın yarattığı sağlık, sosyal ve ekonomik zararların önüne geçilmesini sağlamaktır. Günümüzde %80’i gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere, dünyada 1,3 milyar kişi ülkemizde ise 15 milyon kişi sigara içmektedir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 100.000 kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Sigara, içenleri olduğu kadar çevresindeki kişileri de etkilemektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, 700 milyon çocuk yani dünyadaki çocukların yarısı sigara dumanına maruz kalmaktadır. Toplumu “pasif sigara dumanının” zararlarından korumak önemli bir halk sağlığı konusudur.

Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere hastalıklara, sakatlıklara neden olduğu, psikolojik ve maddi açıdan da kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiği bilinen gerçeklerdir. Halen sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kaldığı için dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. Bilimsel olarak tespit edilmiş içinde 50’ den fazlası kanser yapıcı 4.000’ den fazla kimyasal madde bulunan sigarayı kullananların havaya kattığı çevresel tütün dumanına maruz kalmanın güvenilir bir eşik dozu yoktur. En küçük miktarının bile zararlı olduğu kanıtlanmıştır.

Tütün ve tütün ürünleri kullanımı konusunda kararlı ve yeterli bir mücadele için, tüketicinin de içinde olduğu hemen her kesimin bilinçli bir şekilde mücadele etmesi gelecek nesiller için bir görev ve zorunluluktur. 31 Mayıs  Dünya Tütünsüz  Günü münasebetiyle tüm halkımızı; Her yıl 100.000 bin kişinin ölümüne sebep olan, sigara ve sigara mamullerinden uzak durmaya ve bu gün vesilesiyle sigarayı bırakmaya davet ediyoruz. Bu nedenle yeni bir başlangıç için hepinizi ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı aramaya, ilimizde Yenimahalle Merkez Sağlıklı Hayat Merkezi,  Adıyaman Eğitim Araştırma Hastanesi ve Kahta Devlet Hastanesi’nde bulunan Sigara Bırakma Polikliniklerine davet ediyoruz.